28.8 C
Terengganu

Gurun Diliputi Salji

Gurun terbesar di dunia telah diselubungi salji dalam fenomena yang jarang berlaku yang hanya berlaku beberapa kali dalam tempoh 42 tahun yang lalu.

Suhu turun di bawah paras beku di Gurun Sahara semalaman, yang menyaksikan bukit pasir gergasi diliputi debu salji.

Imej luar biasa, yang dirakam oleh jurugambar Karim Bouchetata, menunjukkan ais dan salji mencipta corak di pasir padang pasir di sekitar bandar Ain Sefra di barat laut Algeria.

Dikenali sebagai pintu masuk ke Gurun Sahara, Ain Sefra berada 1,000 meter di atas paras laut dan dikelilingi oleh Pergunungan Atlas.

Walaupun kejadian yang jarang berlaku, ia bukan kali pertama salji turun di bandar ini. Dalam tempoh 42 tahun yang lalu, kira-kira lima salji telah berlaku di bandar padang pasir itu, yang terbaharu berlaku pada tahun lepas. Salji lain direkodkan pada 2018, 2017 dan 1979.

Pada tahun 2021, Afrika Utara mengalami suhu yang melampau pada musim panas dan musim sejuk, dengan unta dilihat dikelilingi oleh salji.

Adalah perkara biasa untuk suhu di padang pasir turun dengan ketara dalam sekelip mata, walaupun biasanya sebarang salji cair pada keesokan harinya. Dalam keadaan ini, sistem tekanan tinggi udara sejuk menyebabkan suhu yang lebih rendah, mengambil lembapan yang kemudiannya menjadi salji.

Previous articleNyamuk Mutasi Kebal

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article