30.8 C
Terengganu

Kereta Elektrik Terpantas Di Dunia

Pengeluar Croatia Rimac telah mencipta rekod kelajuan tertinggi baharu untuk sebuah kereta elektrik, dengan Neveranya, yang berjaya mencapai kelajuan 412 km/j.

Supercar Nevera Rimac mencecah tanda 412 km/j pada meter kelajuannya, menjadikannya kereta pengeluaran elektrik terpantas di dunia.

Pencapaian itu berlaku di pusat ujian Papenburg di Jerman, yang mempunyai litar berbentuk bujur dengan dua bahagian lurus panjang berukuran empat kilometer, yang sesuai untuk kelajuan tinggi terutamanya.

Walaupun Nevera tidak diubah suai untuk mencapai rekod ini, tetapan enjinnya telah dioptimumkan.

Pemandu ujian biasa jenama itu, Miro Zrncevic, ketua pemandu ujian dan pembangunan jenama, berada di belakang roda dan mengemudinya ke lebih 400 km/j.

Kelajuan tertinggi yang direkodkan semasa ujian terbaru ini ialah 412 km/j, yang hampir sepadan dengan potensi prestasi yang disimulasikan oleh Rimac untuk keretanya (dianggarkan pada 415 km/j).

Untuk rekod, versi pengeluaran yang dihantar kepada pelanggan Rimac tidak boleh melebihi 352 km/j — di landasan yang pasti.

Rimac Nevera mempunyai kuasa kuda 1914 yang dijana oleh empat motor elektriknya. Dari segi pecutan, Nevera mampu bergerak dari 0 hingga 100 km/j dalam masa kurang daripada 2 saat dan dari 0 hingga 160 km/j dalam 4.3 saat.

Pada 2021, ia memecahkan satu lagi rekod, iaitu larian suku batu untuk kenderaan elektrik, yang dilakukannya dalam 8.582 saat. — Studio ETX

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article