28.8 C
Terengganu

Kontroversi Piala Dunia Qatar

Piala Dunia FIFA 2022 yang akan dihoskan oleh Qatar dilaporkan akan menelan kos $220 bilion, dilaporkan sebagai edisi paling mahal dan kontroversi bagi kejohanan bersejarah itu.

Walaupun ‘glamor’ dan mempesonakan Piala Dunia membuatkan peminat teruja, namun mereka berfikir panjang untuk ikut turut serta.

Sebagai salah satu kejohanan yang paling ramai ditonton di dunia, Piala Dunia FIFA menarik perhatian lebih sejuta penonton dijangka tiba di Qatar untuk menyaksikan dengan mata mereka secara fizikal.

Walaupun sesetengah peminat kagum dengan persiapan luar biasa yang dilakukan oleh negara Asia Barat itu, tetapi yang lainnya menyatakan kebimbangan mereka terhadap beberapa keputusan.

Antara kerisauan mereka adalah, penginapan yang mahal dan sedikit dan aspek tempat tinggal para peminat nampaknya masih banyak yang perlu disediakan.

Qatar telah melabur sejumlah $220b yang lain untuk membina jalan baharu, sistem pengangkutan awam, hotel dan kemudahan sukan lain sejak diberi hak untuk menganjurkan acara empat tahunan itu pada 2010

Tinggal beberapa hari menjelang kejohanan itu, Qatar dilaporkan masih kekurangan untuk menampung anggaran bilangan tetamu mereka untuk acara tersebut.

Sehingga Mac 2022, mereka hanya mempunyai 30,000 bilik yang tersedia di hotel, 80% daripadanya telah ditempah oleh FIFA.

Tuan rumah telah membuat beberapa perubahan lewat untuk mewujudkan lebih banyak ruang di kampung peminat, tetapi harga penginapan kekal pada premium kerana kekurangan ruang.

Pada masa ini, penonton perlu membayar sebanyak US $200 semalam untuk sebuah bilik, yang akan dianggap mahal oleh kebanyakan orang.

Ini telah menyebabkan pelawat meneroka pilihan menggunakan negara jiran seperti UAE dan Kuwait sebagai pangkalan tinggal sepanjang musim kejohanan.

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article