27.6 C
Terengganu

Nyamuk Mutasi Kebal

Penyelidik mendapati nyamuk penyebar denggi, nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus telah bermutasi menjadi ‘kebal’ racun serangga dan lebih berdaya tahan, berupaya menyesuaikan diri dan ganas, menyebabkan wabak yang meluas.

Mereka berkata, perkembangan membimbangkan ini mesti diambil kira semasa merangka dan melaksanakan langkah-langkah untuk mengawal populasi nyamuk.

Tindakan sebelum ini bagi memastikan bilangan kes demam denggi terkawal, racun serangga digunakan secara meluas untuk membendung populasi nyamuk.

Justeru ‘kalis racun serangga” dalam Aedes aegypti mengancam keberkesanan alat kawalan vektor.

“Mutasi genetik dalam nyamuk ini sebagai tindak balas kepada penggunaan racun serangga yang meluas berkemungkinan menjadi punca (kerintangan mereka yang meningkat),” kata pakar epidemiologi dan maklumat kesihatan Profesor Datuk Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud dari Universiti Malaya.

Kajian 2022 yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Parasites & Vectors berkata, nyamuk Aedes aegypti sangat tahan terhadap racun serangga yang sedang digunakan dan penyelesaian lain perlu dicari.

Kertas kerja 2021 dalam PLOS Neglected Tropical Diseases mengatakan populasi Aedes aegypti di Senegal mempunyai ketahanan metabolik yang tinggi terhadap racun serangga yang digunakan secara meluas.

“Ia adalah semulajadi untuk makhluk mudah seperti serangga, seperti nyamuk, untuk berkembang dan menyesuaikan diri dengan persekitaran yang berubah,” kata pakar kesihatan alam sekitar Profesor Dr Jamal Hisham Hashim.

“Bagi nyamuk Aedes, persekitaran yang berubah ini disebabkan terutamanya oleh pembandaran dan perubahan iklim. Mereka telah menyesuaikan diri untuk membiak dalam bekas terbuang, lopak kecil air bersih, longkang dan longkang tersumbat di persekitaran bandar.”

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article